top of page
onyar_bodeg-pizza_high-RGB.jpg

Nou obrador d'Aliments Onyar, l'únic de pasta fresca ecològica amb finalitat social a Catalunya

L’obrador, instal·lat a la seu central de la fundació a Girona, s’ha ubicat en unes instal·lacions de 800 m2 més sostenibles que redueixen l’impacte ambiental


La línia d’alimentació ecològica i social Aliments Onyar ocupa deu persones amb discapacitat


Avui hem explicat en roda de premsa que ja està en funcionament el nou obrador d’Aliments Onyar a les nostres instal·lacions de Girona, on la Fundació Ramon Noguera hi té la seu central. La nostra entitat va assumir el 2017 la producció ecològica de la marca Aliments Onyar, que fins ara tenia l’obrador a Quart (Girona). Pepita Perich, directora-gerent de la Fundació Ramon Noguera, explica que «estem apostant per aquest projecte social i creiem que és una línia amb un potencial creixement que ens pot permetre assolir més llocs de treball per al col·lectiu. Aquest ha de ser el punt de partida del creixement tant en vendes com, sobretot, en la consolidació i creixement en ocupació de persones amb discapacitat».


Amb aquest objectiu de creixement s’han impulsat dues grans accions: invertir en un nou obrador amb capacitat per poder assolir un gran creixement a nivell de producció, i donar a conèixer i potenciar la marca Aliments Onyar amb una nova imatge.


Nou obrador

Les instal·lacions de Quart no permetien que el projecte pogués créixer i per això es va optar per invertir en un nou obrador a les instal·lacions del polígon Mas Xirgu de Girona. La inversió en el nou obrador és de 800.000 euros, en unes instal·lacions que ocupen una superfície d’uns 800 m2 . El projecte s’ha finançat amb fons propis i ha comptat amb la col·laboració de la Fundacion ONCE, amb un cofinançament de 70.000€, i també d’administracions locals i autonòmiques, amb un cofinançament del 20% restant.


Obrador respectuós amb el medi ambient

Les instal·lacions disposen d’un total de sis cambres (tres de matèria primera i tres de producte acabat), un magatzem d’envasos, quatres sales d’elaboració diferenciades (dues d’elles amb fred controlat), un moll de càrrega i descàrrega, zones de preparació de comandes, sala de neteja i passos sanitaris. El nou obrador d’Aliments Onyar compta amb un sistema de refrigeració amb CO2, un gas refrigerant natural que redueix l’impacte ambiental respecte d’altres gasos refrigerants convencionals com els halogenats.


Origen, evolució i projecció

El 2012, La Fundació Onyar-La Selva, entitat social nascuda a Quart, va iniciar la producció i comercialització d’aliments ecològics com una via d'inserció laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat. El 2017, aquesta entitat es va integrar al Grup Fundació Ramon Noguera, que ha passat a gestionar l'activitat de l’obrador amb l’objectiu de créixer i expandir el projecte d'alimentació ecològica, com una línia estratègica de futur per augmentar llocs de treball per a persones amb discapacitat.


Actualment, l’activitat d’alimentació ecològica ocupa una plantilla de 15 persones, 10 amb discapacitat. Des de l’inici el 2012 fins a dia d’avui s’ha doblat la producció i, anualment, s'està produint un volum de 45.000 kg (pasta i pizza), el que equival a unes 160.000 unitats de producte, i la projecció és incrementar-ho en un 50% en el curt termini.


Nova imatge i packaging més sostenible

Una altra de les accions que s’ha portat a terme per impulsar el creixement del projecte és el canvi de la imatge, que s’ha treballat a partir de la renovació del logotip, la creació de l’eslògan Tasta la Vida! i una nova imatge que transmet les característiques del projecte. En aquest sentit, la marca Aliments Onyar va acompanyada dels valors ECO & SOCIAL, embolcallat en una imatge fresca, natural i propera. La nova imatge s’ha aplicat al packaging, a l’etiquetatge, a tot el material gràfic i a tota la comunicació.


Alhora de renovar els packagings, cal destacar que s'han tingut en compte que siguin el màxim de sostenibles possible, tot buscant la minimització en l’ús de plàstic de les bosses de pasta i pizza, que s’ha traduït en una reducció de fins el 37%. És important assenyalar que pel tipus de producte que elaborem encara no existeix un material sense plàstic amb la barrera que permeti mantenir-lo en òptimes condicions, per tant, es redueix el micratge del material fins a obtenir el just i necessari per mantenir el producte d'acord amb la vida útil que se li dona.


Producció ecològica garantida

Aliments Onyar és un projecte d’alimentació ecològica on destaca la producció de pasta fresca i pizza ecològica. Són productes de proximitat elaborats amb ingredients naturals, frescos i de qualitat. Tots els ingredients que s'utilitzen en l’elaboració dels aliments provenen de l’agricultura ecològica i, en el procés de transformació, no s'hi afegeixen conservants, colorants ni altres additius d’origen químic. La producció ecològica està garantida mitjançant el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE): CT/002063/PE.


Comercialització

Els productes ecològics Aliments Onyar es comercialitzen a gran part del territori català, sobretot a la província de Girona i Barcelona, i també en punts de l’Estat espanyol, com ara el País Valencià, Madrid i Galícia. Es poden adquirir en botigues especialitzades, cadenes de supermercats i en l’àmbit de la restauració. Es poden consultar tots els punts de venda a www.alimentsonyar.org.


Valor social afegit

Aliments Onyar, com la Fundació Ramon Noguera, és un projecte amb molt valor afegit, ja que la finalitat és la inserció laboral de persones amb discapacitat. Consumir els seus aliments ecològics és clau per a la creació i manteniment de llocs de treball per a aquestes persones i, alhora, per contribuir a una societat justa i sostenible.


La Fundació Ramon Noguera és una organització propera al territori, social, sostenible i amb vocació solidària i inclusiva, que afronta el repte de treballar per aquest col·lectiu de persones amb creativitat, il·lusió i professionalitat. A l’any donen atenció a més de 1.000 persones, entre adults i infants, i n’ocupen 200 en diferents línies d’activitat de gestió pròpia.





D'esquerra a dreta, Ceci Molero, responsable de l'obrador d'Aliments Onyar i Pepita Perich, directora gerent de la Fundació Ramon Noguera



La Sílvia, que treballa a l'obrador, explica la seva feina als periodistes

360 views
bottom of page