top of page
onyar_bodeg-pizza_high-RGB.jpg

El xiitake en els orígens del projecte d’alimentació ecològica Onyar


Així va néixer el projecte Aliments Onyar


La producció ecològica d’alimentació a la Fundació va començar fa més de 10 anys amb el cultiu del xiitake. Com a conseqüència de la crisi d’aquella època, que en el cas de la fundació afectava els àmbits productius dels manipulats industrials, vam decidir reconvertir l’activitat de l’entitat apostant pel conreu d'horta ecològica i el cultiu del xiitake.


La idea era no haver d’acomiadar cap treballador i, per això, es va treballar en buscar i impulsar noves idees. L’alimentació era un camp menys afectat per la crisi i amb la vessant ecològica hi havia més recorregut. L’objectiu va ser convertir-lo en un dels pilars de l’entitat aprofitant els valors d’ecològic, de proximitat i social, aspectes que es mantenen intactes avui dia.


Així doncs, la fundació va entrar en contacte amb productors agroecològics de les comarques de Girona per distribuir aliments a escoles, i es va iniciar la producció de planter ecològic per a pagesos. De seguida vam continuar amb el cultiu propi de xiitake, i això posaria la llavor per continuar amb la producció dels aliments ecològics que actualment són la nostra especialitat: la pasta i la pizza.


L’alimentació ecològica era un sector emergent a tota Europa i, actualment, està en creixement. I la producció ecològica, en perspectiva, és més sostenible: redueix la contaminació, millora la salut humana i ens educa en valors. En definitiva, ens ensenya a treballar i viure d’una altra forma i ens ajuda a transformar la societat.


Propietats i beneficis del xiitake


El xiitake és un fong originari d'Àsia que es cultiva des de fa segles majoritàriament en regions muntanyoses de la Xina i el Japó.


Té múltiples propietats beneficioses per a la salut:

  • La més destacada és que es tracta d’un hepatoprotector, de manera que protegeix el fetge de toxines.

  • Enforteix el sistema immunològic, estimulant la producció d'interferó, limfòcits T i macròfags, de manera que ajuda en casos d'herpes, grips i refredats.

  • Té efectes antioxidants, afavoreix el control de la hipertensió i redueix el colesterol, ja que conté eritadenina.

  • Afavoreix la digestió ja que té molts enzims, especialment pepsina i tripsina.

  • Conté ergosterol, un nutrient que es converteix en vitamina D quan ens toca el sol, molt important per assimilar calci i fòsfor adequadament.

El xiitake sec d’Onyar i les seves aplicacions culinàries


A l'assecar el xiitake, s'intensifica el seu sabor. Un cop rehidratat, es converteix en un condiment ideal per acompanyar qualsevol plat: arrossos, carn, peix, cremes, pasta... Per tant, el xiitake sec és un potenciador del sabor que combina molt bé amb tot i, alhora, destaca per les seves propietats saludables.


El nostre xiitake prové de cultiu ecològic i és totalment natural en tots els seus processos: des de la recol·lecció manual, passant pel dessecat o deshidratació fins el producte final, que no conté cap tipus d’additiu ni conservant.


El xiitake ecològic Onyar es presenta en tres formats: fresc, deshidratat o en pols. A més, també n’elaborem paté de xiitake i és el farcit de la nostra varietat de pasta fresca estrella: raviolis de shiitake i carbassó.

61 views
bottom of page