top of page
onyar_bodeg-pizza_high-RGB.jpg

El tomàquet ecològic: propietats i beneficis

Parlem del tomàquet. El tomàquet és una fruita-hortalissa, de sabor lleugerament dolç i format majoritàriament per aigua.


A Onyar, el tomàquet ecològic és ingredient principal de molts dels nostres productes:


· Paté de tomàquet

· Tomàquet a la vinagreta

· Tomàquet deshidratat

· Salses (pomodoro i bolonyesa vegetal)

· Ingredient base de les nostres pizzes fresques

· Ingredient d'algunes varietats de la nostra pasta fresca farcida


Tomàquets de cultiu ecològic


Els tomàquets ecològics madurats al sol, de cultiu de proximitat i de temporada són els que tenen més efectes beneficiosos; els que es recullen verds i maduren després poden debilitar la funció dels ronyons i les suprarenals.


Segons un estudi dels últims anys, hi ha diferències significatives en el nivell de components bioactius dels tomàquets d’origen ecològic en comparació amb els de cultiu convencional. Els resultats es podrien explicar pels mecanismes de defensa de les plantes segons el tipus d’adob emprat en el cultiu orgànic o en el convencional. En els cultius orgànics la planta no rep nutrients artificials, i davant d’això reacciona activant mecanismes de defensa que augmenten els nivells de polifenols.


Els polifenols són uns compostos d’origen vegetal de gran interès nutricional i que poden protegir l’organisme contra malalties cardiovasculars, degeneratives i càncer, entre d’altres.


Propietats nutricionals i efectes positius del tomàquet


A part dels polifenols, el valor nutritiu del tomàquet li ve donat per la fibra, les vitamines antioxidants (C, E, A, B1 i B3), els minerals (potassi i fòsfor) i el licopè.


El licopè és el pigment natural que aporta al tomàquet el color vermell característic. Es tracta d’una substància que protegeix les cèl·lules dels radicals lliures responsables de les malalties cardiovasculars, de l’envelliment i del càncer.


El contingut en fibra del tomàquet li confereix propietats laxants, redueix el nivell de colesterol en sang i ajuda a controlar l’índex glucèmic. Alhora, la fibra i l’aigua del tomàquet generen sensació de sacietat.

Com que té potassi i poc sodi, és considerat un aliment amb efecte diürètic, i beneficia les persones que tenen retenció de líquids, hipertensió, àcid úric i gota.


El tomàquet té una naturalesa tèrmica molt refredadora, és un reconstituent dels fluids del cos i ajuda a contrarestar la sequedat de l’organisme. Calma la set, tonifica l’estómac, neteja el fetge, estimula la digestió i, per aquesta raó, s’utilitza en els casos de poca gana, indigestió o quan hi ha dificultats per retenir els aliments.


El tomàquet redueix l’escalfor del fetge i els símptomes que l’acompanyen, com la pressió arterial alta i els ulls vermells. Encara que es tracti d’una fruita àcida, després de la digestió, el tomàquet alcalinitza la sang i és útil per reduir la gota i els reumatismes.



versión en castellano

El tomate ecológico: propiedades y beneficios


Hablemos del tomate. El tomate es una fruta hortaliza, de sabor ligeramente dulce i formado mayoritariamente por aigua.


En Onyar, el tomate ecológico es ingrediente principal de muchos de nuestros productos:


· Paté de tomate

· Tomate a la vinagreta

· Tomate deshidratado

· Salsas (pomodoro y boloñesa vegetal)

· Ingrediente base de nuestras pizzas frescas

· Ingrediente de algunas variedades de nuestra pasta fresca rellena

Tomates de cultivo ecológico

Los tomates ecológicos madurados al sol, de cultivo de proximidad y de temporada son los que tienen más efectos beneficiosos; los que se recogen verdes y maduran después pueden debilitar la función de los riñones y las suprarrenales.

Según un estudio de los últimos años, hay diferencias significativas en el nivel de componentes bioactivos de los tomates de origen ecológico en comparación con los de cultivo convencional. Los resultados se podrían explicar por los mecanismos de defensa de las plantas según el tipo de abono empleado en el cultivo orgánico o en el convencional. En los cultivos orgánicos la planta no recibe nutrientes artificiales, y ante ello reacciona activando mecanismos de defensa que aumentan los niveles de polifenoles.

Los polifenoles son unos compuestos de origen vegetal de gran interés nutricional y que pueden proteger al organismo contra enfermedades cardiovasculares, degenerativas y cáncer, entre otros.

Propiedades nutricionales y efectos positivos del tomate

Aparte de los polifenoles, el valor nutritivo del tomate le viene dado por la fibra, las vitaminas antioxidantes (C, E, A, B1 y B3), los minerales (potasio y fósforo) y el licopeno.

El licopeno es el pigmento natural que aporta al tomate el color rojo característico. Se trata de una sustancia que protege las células de los radicales libres responsables de las enfermedades cardiovasculares, del envejecimiento y del cáncer.

El contenido en fibra del tomate le confiere propiedades laxantes, reduce el nivel de colesterol en sangre y ayuda a controlar el índice glucémico. Asimismo, la fibra y el agua del tomate generan sensación de saciedad.

Como tiene potasio y poco sodio, es considerado un alimento con efecto diurético, y beneficia a las personas que tienen retención de líquidos, hipertensión, ácido úrico y gota.

El tomate tiene una naturaleza térmica muy enfriadora, es un reconstituyente de los fluidos del cuerpo y ayuda a contrarrestar la sequedad del organismo. Calma la sed, tonifica el estómago, limpia el hígado, estimula la digestión y, por esta razón, se utiliza en los casos de poco apetito, indigestión o cuando hay dificultades para retener los alimentos.


El tomate reduce el calor del hígado y los síntomas que la acompañan, como la presión arterial alta y los ojos rojos. Aunque se trate de una fruta ácida, después de la digestión, el tomate alcaliniza la sangre y es útil para reducir la gota y los reumatismos.




··················

Més informació de l’estudi:

Vallverdú-Queralt, A.; Medina-Remón, A.; Casals-Ribes, I.; Lamuela-Raventós, R. M. «Is there any difference between the phenolic content of organic and conventional tomato juices?» Food Chemistry, juliol de 2011, vol. 130(1), pàg. 222-227. Grup de Recerca d’Antioxidants Naturals de la UB.

74 views
bottom of page