top of page
onyar_bodeg-pizza_high-RGB.jpg

L'etiquetat com ocupació terapèutica per a persones amb discapacitat intel·lectual

Just ara fa un any, us explicàvem que un grup d'usuaris del centre ocupacional de la Fundació Ramon Noguera desenvolupava una nova activitat d'ocupació terapèutica que consistia en portar a terme l’etiquetatge d’alguns dels productes d'Aliments Onyar (salses, patés vegetals, altres conserves i els fruits secs).


Amb l’arribada de la pandèmia, aquesta activitat va quedar aturada, però es va reiniciar el passat 24 de febrer.


L’activitat la desenvolupen 8 persones del Centre ocupacional Montilivi (Girona) que, acompanyades d'un monitor referent i durant unes hores a la setmana, porten a terme les tasques d'etiquetatge dels envasos amb un objectiu d’aprenentatge i millora de les seves habilitats manipulatives, la motricitat fina, l’atenció i la concentració i, també, la constància i la perseverança en una tasca.


Algunes persones tenen necessitats de suport; el monitor referent els serveix de guia i supervisor, i alhora els proporcionar les estratègies necessàries per a la bona realització de la tasca.

Per als criteris de selecció de les persones que realitzen l'activitat, es tenen en compte les preferències individuals de cada persona, així com les capacitats, habilitats i autonomia de cadascú.


L'etiquetatge es desenvolupa mitjançant l’ajuda d’uns patrons adaptats per tal de facilitar-ne la feina i que tothom hi pugui participar, sempre amb la supervisió del monitor.

L’activitat s’estructura en dues fases: en primer lloc, es facilita un resum de l’activitat concreta per tal que els usuaris anticipin la tasca i la puguin organitzar bé, a més de tenir el material específic a treballar i les quantitats a fer; en segon lloc, s’organitza el material per a cadascun dels usuaris i procedeixen a etiquetar. Es una activitat que reporta bons resultats i èxit pel què fa a motivació.


Per a qui no conegui la Teràpia Ocupacional, us expliquem que la finalitat d'aquest servei és potenciar i mantenir les capacitats i les habilitats de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant l'ocupació terapèutica i, en el cas de la Fundació Ramon Noguera, alhora utilitzant una metodologia pionera: la Planificació Centrada en la Persona, un procés que posa èmfasi en la importància dels objectius de vida que té la persona, dels seus desitjos i les seves necessitats de suport, focalitzant les fortaleses, habilitats i les preferències de la persona i recollint-les en un Pla de Vida.


50 views
bottom of page